Fris in je praktijk

Met dit warme weer kunnen we allemaal wel wat verfrissing gebruiken. Met etentjes in de zomer maakt vriendlief altijd een karaf water met munt en/of citroen en behalve verfrissend staat het ook nog eens erg leuk.

Om je verhitte cliënten een beetje af te laten koelen, is het makkelijk idee om ook een karaf fruitwater in je wachtkamer of behandelkamer te zetten. Het is eenvoudig te maken, kost je weinig tijd en je laat weer een extra leuke herinnering achter bij je cliënten.

Bijna alle combinaties zijn natuurlijk mogelijk, hieronder een paar ter inspiratie.

Benodigdheden

Het begint met een leuke karaf, maar je kunt natuurlijk ook grote glazen potten gebruiken die je kunt afsluiten en in de koelkast kunt zetten om te bewaren.

Vers fruit en kruiden. Nodeloos te zeggen dat je het beste biologisch fruit kunt nemen. Zelf koop ik altijd tweede keus fruit bij de boer. Heb ik anderhalve kilo voor de prijs van een bakje bij een grootgrutter. Overigens van het overschot heb ik ijs gemaakt ;-).

Eventueel ijsklontjes. Zelf houd ik niet zo van ijskoud, maar voor de foto stond het leuk.

#

Aan de slag!

Indien nodig snijd het fruit in kleine stukjes. Ik heb vooraf het fruit een klein beetje gestampt zodat de sappen vrij komen. Laat er nog wel een paar heel, want dat staat leuk in je karaf.

#

Bosvruchten met salie

Voor dit fruitwater heb ik bramen, bosbessen en een paar rode besjes gebruikt. Een gekneusd blaadje salie om het net een beetje meer pit te geven. Het fruit kneuzen, water en ijs erbij en koelen in de koelkast.

Bosvruchten fruitwater

Watermeloen met rozemarijn

Watermeloen met rozemarijn geeft een heerlijke frisse smaak. Ook zonder veel te kneuzen geeft rozemarijn snel haar smaak af. Voeg de watermeloen stukjes erbij en prak ze een klein beetje om het sap vrij te laten. Voeg water en ijsklontjes toe en laat het afkoelen.

#
watermeloen fruitwater

Frambozen met limoen

Misschien wel mijn verfrissende favoriet. Mijn frambozen komen van de boer en waren een beetje verbrand door de zon, maar daardoor smaakte ze niet minder! Voeg er een in partjes gesneden limoen bij en zorg dat de sappen een beetje vrijkomen. Water en ijs erbij en je hebt weer een fris drankje.

#
Limoen frambozen fruitwater

Inschenken

Als je de kruiden en het fruit bij het inschenken niet in het glas wilt, gebruik dan een theefiltertje voor boven het glas. 

Houdbaarheid

Afgesloten kun jet wel tot drie dagen in de koelkast bewaren. Als je het in grote glazen potten doet kun je er eenvoudig een deksel op draaien. Anders even afsluiten met een folietje. Je hebt in een handomdraai een aantal gemaakt, kun je even vooruit.

Water tappen

Vooral als je een grote kan in de wachtkamer wilt plaatsen, is de watertap een uitkomst. Ik heb alvast een leuke voor je gevonden Weckpot met tap 8 liter of een leuke pot met schroefdop en kraantje.

Fruitwater maken

Er zijn oneindig veel verschillende combinaties om fruitwater te maken. Welke vind jij de beste? Laat het hieronder weten!