RSS feed, wat voor feed?

Een bekend icoontje, wat kan het en wat doet het?

Afgelopen week was ik in gesprek met klanten over goede en nuttige input voor een nieuwsbrief. Als commentaar gaf mijn gesprekspartner: “Pfff een tijdrovende klus, ik struin het internet elke maand af voor nuttige informatie, leuke quotes, tips. Ik zou willen dat dit gemakkelijker kon.” Die mogelijkheid is er! Het is niets nieuws, het wordt alleen nog steeds te weinig gebruikt. Dit ondergeschoven kindje werd geboren in 1997, heet RSS feed en is in de meeste gevallen gratis.

Wat is RSS feed? RSS staat voor Really Simple Syndication en het is een hulpmiddel waarmee je vernieuwingen op een website makkelijk kunt bijhouden. Veel websites hebben een RSS feed. Dit is te zien aan de oranje button die je ook onder de Rupz blogberichten vindt. Je kunt met die button een abonnement nemen op de informatie. Je hoeft niet steeds opnieuw naar die website de surfen. De website informeert jou. Zo blijf je gemakkelijk op de hoogte van al het nieuws dat jou zowel privé als professioneel raakt of interesseert.

RSS wordt veel gebruikt bij weblogs, fora of nieuwssites. Zo blijf je gemakkelijk op de hoogte van het laatste nieuws of artikel met de “onderwerp ofwel tag” van jouw interesse.

En hoe gaat dat dan in zijn werk? In principe kan je computer, pc, tablet of smartphone direct een feed bijhouden. Maar je kunt ook je favoriete programma er voor instellen zodat je vanaf dan alleen nog maar op de oranje knop hoeft te klikken.

Ben je een MAC gebruiker, dan is het makkelijk om je RSS feed in je mail te lezen. Deze koppeling gaat bijvoorbeeld via Firefox– voorkeuren – webfeed – toepassingen - actie - andere gebruiken- zoek mail - open. Vanaf dan is het makkelijk en kan je de oranje RSS feed button aanklikken. Nieuwe informatie komt rechtstreeks jouw kant op, in je mailwerkbalk.

Ben je een Windows gebruiker en surf je via Internet Explorer, ga dan naar de website met de feed waarop je je wilt abonneren. Klik op de oranje RSS feed button om te kijken welke feeds er op die pagina zijn. Kies de feed die je wilt, geef deze een naam en selecteer de map waarin je de feed wilt maken. Klik dan op abonneren.

Denk je nu: ik ga “RSS feeden” bij diverse website, blogs en fora, dan kun je je misschien voorstellen dat cliënten dat ook graag bij jouw website zien. Neem contact met ons op als we je er mee kunnen helpen. Ook voor betere vindbaarheid van je website, nieuwsbrief kun je bij ons terecht.

We adviseren je graag, groetjes Maud

Gesprek laden